středa 17. listopadu 2010

Dopisy Su Ťij

Každá družina na výpravě napsala dopis barmské disidentce a nositelce Nobelovy ceny un Schan Su Ťij. Dopisy jsme psali v den, kdy v Barmě probíhaly volby. Vojenská vláda v Barmě drží jeden z nejrepresivnějších režimů na světě, a proto si volby nepředstavujte tak, jak je znáte od nás. Volební urny mohou být plné hlasovacích lístků, aniž by do místnosti vstoupil volič. Všechny rozhodující funkce vždy obsadí armáda.
Prostřednictvým voleb nemůže nikdy ke změně v Barmě dojít, proto je potřebná pomoc ostatních. Chtěli jsme alespoň morálně podpořit jednu z asi 2200 politických vězňů a tak jsme jí napsali pohledy. Su Ťij byla mezi tím propuštěna z domácího vězení a tak se pravděpodobnost toho, že k ní dopisy přijdou trochu zvýšila. Po svém propuštění mimo jiné řekla:
Su Ťij
„Chtěla bych zopakovat, co jsem již řekla, že musíme společně pracovat, abychom dosáhli úspěchu. Neuspějete pouze tím, že si to budete přát a budete v to doufat. Musíte vědět, jak dosáhnout své cíle a mít tu kuráž a naději to zvládnout.“
 Dopisy odcházejí ve dnech, kdy si i my připomínáme vlastní úspěchy a neúspěchy v boji za svobodu a demokracii. Naše generace naštěstí znají život v nesvobodě už jen zprostředkovaně, ale kdo jiný než národy, které mají s bezprávím poměrně nedávné zkušenosti, by měl do Barmy ukazovat?



Naše dopisy:





Martin

Žádné komentáře:

Okomentovat